Jag tror faktiskt inte att jag har skrivit om en Tudor innan. Så nu blir det lite historia igen. Som många vet så är Tudor nära besläktat med Rolex. Varumärket Tudor registrerades av företaget Veuve de Philippe Hüther 1926 på uppdrag av Hans Wilsdorf. Och det är här man hittar länken till Rolex. För Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis var de som startade Rolex 1905 i London. Från början hette företaget helt enkelt Wilsdorf and Davis.

Men tillbaka till Tudor och Veuve de Philippe Hüther. Det är helt klart att Veuve de Philippe Hüther och Rolex hade ett samarbete. Philippe Hüther var en urmakare i Colombier, Schweiz sedan 1917. Det ligger i det urmakarmässigt grönskande området Neuchâtel. Philippe gick bort 1925 och hans fru tog då över styret av företaget. Och det var som sagt året efter som varumärket Tudor registrerades. 1936 så tog Hans Wilsdorf över varumärket. Tanken var att producera högkvalitativa klockor för ett bättre pris till en större marknad. Tio år sedan så skapade man Montres Tudor SA. Det var inte bara ett varumärke längre utan ett företag.

När det gäller urverken så kom de från tillverkare av högkvalitativa urverk. Som i denna klocka. Det sitter ett ETA 2824.2 i den. En urverk serie som har tillverkats extrema mängder av. Serien har funnits i över 50 år och tillverkas fortfarande. Det säger en hel del om hur bra denna serie är. Urverket är baserat på Eternas 1427 från 50-talet. Det finns även erkända kopior som presterar så gott som lika bra. Selita SW200 är ett exempel. Boetterna till Tudor kom i de flesta fall helt enkelt från systerföretaget Rolex.

Men om vi nu lämnar historiken och koncentrerar oss på denna klocka. Den är från 2007 och ägaren hade nyligen köpt den och ville få en genomgång av den. Varje gång jag får en klocka med ett 2824 i sig så är det som ett möte med en gammal vän. Man känner att man liksom har den tekniska guiden i huvudet. Det finns dock en sak man måste hålla extra bra koll på. Och det är klinkerhjulen (reversing wheel) i automatiken. De har en riktigt bra funktion. Men de fungerar inte för länge utan service. Ett klart tecken på att de inte fungerar som de skall är att rotorn snurrar när man drar upp urverket manuellt. Och så var fallet hör. Det var faktiskt ett ”text book” exempel. Rotorn snurrade ordentligt när man försökte dra upp urverket manuellt. Och här skall man inte fortsätta att försöka dra upp det manuellt. Då kan man skada intilliggande hjul och det blir även onormalt tyck på inblandade lagerbanor och axlar. ETA säger att klinkerhjulen skall bytas ut om de trögare till sig. Men i de flesta fall jag råkat ut för detta så går de att rekonditionera. De behöver oftast bara en ordentlig rengöring och ny smörjning. Skall man följa de nyare rekommendationerna så skall man använda Lubeta V105. Och man skall doppa hela hjulet i denna lösning. Men kikar man på tidigare servicemanualer så säger man att oljan Moebius 9010 kan används. Men då skall man inte doppa hela hjulet i oljan. Utan man skall olja de inre delarna genom öppningarna i hjulet. Jag har provat båda tillvägasätten och jag har inte sett någon skillnad i resultat. Så har ni tillgång till 9010 så använd det. Men jag kör numera mest med V105. Det är ju trots allt vad man i dagsläget rekommenderar.

I övrigt så är det inte så mycket att säga om servicen. Fjädern var ok och fick hänga med en vända till. Här skall jag tillägga att jag alltid mäter upp en fjäder som jag tänker använda igen. Det kan ju faktiskt vara så att det sitter fel fjäder i. Det händer ibland faktiskt. Och det kan finnas två skäl till detta. Antingen hade man inte rätt fjäder hemma och ville inte vänta på att få hem en ny och satte dit en med mått i närheten. Eller så fick man inte upp amplituden och beslutade sig för att fuska med en lite kraftigare fjäder. Det är aldrig en god idé att sätta dit en kraftigare fjäder. Får man inte en stark amplitude med rätt fjäder så ligger problemet någon annanstans. Men här var det rätt fjäder som var i gott skick så den fick som sqgt hänga med en runda till. Och urverket presterade bra efter service. Det gick även jämt i olika positioner. Ytterligheterna var endast några sekunder. Amplituden låg dessutom straxt över 300 tavla upp. Vad mer kan man önska sig? Jo det var ju det där med klinkerhjulen. Men de fungerade också som de skall efter rengöring och ett bad i V105. Jag misstänker faktiskt att man smörjt dem felaktigt eller kanske inte alls tidigare. För klockan har varit med om någon form av service tidigare under sin 15-åriga livstid. Och kanske en lite tveksam sådan. För det första så gick det att se på vissa skruvskallar. För använder man inte rätt bredd på skruvmejselns blad till respektive skruv så är risken större att man lämnar spår efter sig. För det andra så hade man blaskat på rätt rejält med olja i på kronhjul som hade lags sig under den bryggan. Det tredje var att jag såg ingen spår av smörjning i fjäderhuset över huvud taget. Det har är ju ett urverk med automatik. Och då skall väggarna i fjäderhuset ha ett bromsfett på sig så fjädern kan slira korrekt när den är fulldragen. Här var det noll och intet. Sedan skall fjädern i sig självt ha lite olja på sig. Det här kan vara svårt att se för det skall inte vara så mycket. Men den såg misstänkt torr ut. Dessutom så var den väldigt ren. Sedan var det ju klinkerhjulen som sagt.

Men jag tänker inte älta i det. Nu är det som det skall vara igen och då visar urverket vad det kan prestera och det är huvudsaken. Men lite synd är det allt på en sådan här fin klocka. Urtavlan är helt klanderfri. Indexen är så blanka så att de ser mörka ut. Ljuset måste ligga precis rätt för att reflektionen skall göra sitt jobb. Man brukar kalla det för black polish. Därav det andra fotot i inlägget så indexen syns ordentligt. Även glaset är i gott skick. Det enda jag kunde hitta var en liiiten repa på minutvisaren. Det är lite konstigt hur man ser på en nästan osynlig skada. Hade det varit en välanvänd klocka som är 50-60-70 år eller mer med lite patinerad urtavla och visarna var repiga och saknade en del av sin lysmask (lume) så hade man lett och tyckt att allt är som det skall vara.