Som ni kanske har märkt så har flödet på mina inlägg ökat en del senaste veckan. Det beror helt enkelt på att jag har legat sjuk i nästan fyra veckor med Covid. Och det sänkte mig totalt. Jag har inte suttit vid arbetsbänken på över tre veckor. Det enda jag orkade med var att hasa mig mellan sängen, toan och soffan och själva arbetet stannade upp helt i och med det. Jag hoppas ni har överseende med detta och det innebär också att min leveranstid har ökat något. Men det har funnits stunder då jag inte varit helt däckad och då har jag försökt skriva lite för att försöka få ut lite fler inlägg. Inte något ont utan att det har något gott med sig.

Man ser ibland äldre klockor med typiska svenska namn. Även Omega har haft klockor med svenska namn. Suverän och Officer som exempel. Sverige var faktiskt enormt stora på Omega före kriget. Och det satte sina spår. Men nu handlar det inte om Omega i detta inlägg. Jag har en tendens att snika in dem i mina inlägg. Jag undrar varför. 😜 Det fanns en hel serie av klockor som hade namn efter svenska fåglar. Tärnan, Svalan, Örnen, Måsen, Svanen och det fanns kanske fler. Klockorna var ofta av bra kvalité och självklart från Schweiz. Även om det var vanligast med vanliga bruksklockor som visade tid, datum och ibland var automatiska. Men jag har även sett en Tärnan kronograf som hade ett Landeron 248 i sig. Men generalagenterna i Sverige såg bara till att tavlan trycktes med den svenska texten. Så mer svenskt än så var det faktiskt inte. Inte ens texten på bakboetten på denna klocka är med svensk text. Även i Finland förekom detta. Främst med den klassiska klockan Leijona. I Sverige fick den dock namnet Lejon. Jag har några sådana liggande. Både med namnet Leijona och Lejon. Jag har även en Svalan automat med datum där skyddslacken på tavlan börjat släppa. Jag har dock för mig att några bokstäver även har försvunnit på grund av detta. Jag använder den för sällan för att komma ihåg. Fy på mig!

Denna Tärnan kom till mig efter att ägaren precis hade köpt den. Den är i riktigt bra skick. Urtavlan är faktiskt i fantastiskt bra skick. Klockan är mest troligt från 50-talet. Urverket är ett AS 1604 som användes mycket under 50-talet. Ägaren har själv hört 1954 som årtal för klockan. Men det är svårt att veta säkert. AS hade inga serienummer på urverken som man kan datera dem efter. Sedan gjorde ju AS så fruktansvärt många urverk när det begav sig. Men det är ofta bra urverk. Och om man skall jämföra begreppet standard på den här tiden och idag så är det avgrunder mellan. Det är inte förrän det blir riktigt dyrt idag som kvalitén är bra. Tråkigt men sant. Jag skall sticka ut hakan lite här och säga att stoltheten för det man tillverkade var mycket mer avgörande förr. Idag vet jag inte vad som har hänt. Slit och släng ekar i mitt huvud.

Men nog med rantande. När nuvarande ägare fick tag på klockan så gick den ganska bra. Men eftersom han inte hade någon aning om hur urverket hade sköts genom tiden så kom den till mig ganska snabbt. Och sådant tycker jag om. Folk som bryr sig om sina klockor. Det händer titt som tätt att jag får in klockor med beskrivningen att den går ganska bra men eftersom man inte känner till servicehistoriken på den så väljer man att få den genomgången med en service. Det värmer mitt hjärta att man bryr sig mer än att bara konstatera att den “tickar och går”. Vilket är förövrigt den vanligaste beskrivningen i en annons där någon som egentligen inte bryr sig försöker sälja en klocka för att tjäna ett par kronor. Så gå inte på den frasen när ni letar efter en klocka.

Men ägaren brydde sig helt klart om sin nyinskaffade Tärnan. Jättekul! Och den var faktiskt i gott skick. Inte bara det synliga men även i urverket. Visst, det var övertid för service. Och någon tidigare fixare hade tidigare oljat riktigt ordentligt. Vi pratar pölar när jag lyfte på bryggor. Även på tvavelsidan. Det är inte så ofta som jag behöver torka av baksidan av urtavlan från olja. Men så var det här. Och som man skämtsamt kan säga om mycket olja. Då rostar det ju inte så lätt i alla fall. 😜 Servicen gick väldigt bra. Jag fick göra en liten justering för lagerbanan i bryggan för fjäderhuset. Det var inte mycket men som alltid lämnar jag aldrig något åt slumpen. Fjädern såg helt ok ut så den fick hänga med en vända till. Glaset var faktiskt också ganska ok så en lätt polering räckte gott och väl.

Jag tänkte att vi skulle avsluta detta inlägg med lite ornitologi. Tärnan som fågel grupperas idag med måsfåglar. Och då tänker vi ofta skrikiga gaphalsar. Denna tärna viskar dock bara ur sig ett vacker tickande. Fågeln Tärnan har en ganska lång livslängd. Ca 25-30 år. Men denna tärna kan vara upp mot 70 år. Fågeln Tärnan finner man ofta i anslutning till vatten. Men trots att Tärnan har simhud på fötterna så ser man den sällan simma. Och så skall denna Tärna också behandlas. Inga bad tillsammans med den. Och det gäller de flesta gamla klockor. De gillar inte vatten. Och det här var en upptakt till att om ni ser texten waterproof, waterresistant eller liknande på er gamla klocka så skall man vara aktsam. Det finns ett skäl till att dessa texter senare försvann. Det var helt enkelt falsk marknadsföring och man fick sluta med det. Självklart var dykare en annan kategori av klockor. Men då hade man byggt dem efter det också. Men absolut inte vanliga bruksklockor eller kostymklockor från den här tiden. Jag har klockor som är så pass otäta så om det regnar lite mer tar jag av mig klockan och lägger den i min väska. Jag försöker varna för detta. Typ, ta av er klockan när ni tvättar händerna. Ha inte klockan i badrummet medan ni duschar. Vattenånga från en varm dusch är också vatten. Och den hittar in riktigt bra i ett urverk. Jag hade en klocka som jag hade servat inne där ägaren hörde av sig till mig och sa att han plötsligt sett imma på glasets insida när han bar den. Jag frågade om han kunde minnas om han varit i någon extra fuktig miljö nyligen. Och de hade han. Man hade varit ute och plockat svamp och det hade varit väldigt varmt och fuktigt ute. Och att det bara syntes när han bar den beror på att kroppstemperaturen är högre än i ett rum. Och då övergår den fuktiga luften i klockan som imma på insidan av glaset. Och den stannar lätt kvar i klockan en tid. Om man inte känner för att lämna in klockan på service igen om detta händer så kan man försöka med att lägga klockan på ett riktigt torrt ställe och samtidigt dra ut kronan. Gärna tillsammans med en silicapåse som kan ta hand om fukten lite effektivare. Och observera att ris inte är bra som man ibland hör att man skall göra med elektronik. Ris dammar och damm har ingen plats i ett urverk. Men skall man vara riktigt strikt så skall en klocka som man sett fukt i lämnas in till någon urmakare.

Jag hoppas att denna Tärna får leva ett liv utan närgånget vatten i fortsättningen också. Den är i för bra skick för att bryta den trenden. Tyvärr glömde jag ta en slutbild på klockan. Så jag snodde helt enkelt en bild från ägaren som han tog när han fick tillbaka klockan.